ארבעה בנים ואינספור הגדות
הפוסט השלישי שלי השבוע בענייני פסח מתייחס להגדה ולארבעת הבנים.
כְּנֶגֶד אַרְבָּעָה בָנִים דִּבְּרָה תּוֹרָה: אֶחָד חָכָם, וְאֶחָד רָשָׁע, וְאֶחָד תָּם, וְאֶחָד שֶׁאֵינוֹ יוֹדֵעַ לִשְׁאוֹל.
לכל אחד יש חוויה אחרת מקריאת ההגדה בליל הסדר: יש שמדלגים בקלילות כדי להגיע היישר לארוחה, יש המקפידים על כל פסוק, יש את אלה שמפחדים שיגיע תורם לקרוא ויש את אלה שמתנדבים לקרוא בקול. אני גדלתי בקיבוץ, שם הייתה חלוקה מראש של קטעי קריאה בין האנשים, חלוקה שנשמרה לאורך עשרות שנים. לסבתי היה קטע קבוע ואפילו לאחר מותה, הקטע הועבר בירושה למשפחה. למי שמעולם לא התארח בליל הסדר הקיבוצי, אספר כי בקיבוץ הארצי הוציאו הגדה מיוחדת חילונית. אלוהים והמצוות הושמטו מההגדה, ובמקומם הוכנסו קטעים אחרים מקראיים, ציוניים, חקלאיים, שירי אביב ושירי משוררים, ענייני שואה ותקומה וכמובן איורים חדשים. דווקא בהגדה הקיבוצית (לפחות בחלק מהגרסאות) הושמטה סוגיית ארבעת הבנים, בשל טענות לאי-שוויון חברתי. כשכן חגגנו את ליל הסדר מחוץ לקיבוץ, תהיתי בתור ילדה מי מבין הבנים הוא מי, לאבי יש עוד שלושה אחים, אם אחד מכם קורא, אני בטוחה שגם אתם תהיתם בסוגיה מי אתם מבין ארבעת הבנים (: וכמובן שתהיתי היכן מקומי, כי אנו ארבע בנות. קראתי פירוש מעניין לסיפור ארבעת הבנים מהפן החינוכי, לפיו התורה מלמדת אותנו כי חינוך הוא מיומנות שיש להתאים לכל ילד. אנחנו צריכים להכיר ולהבין את המיוחד אצל כל אחד מילדינו ולפנות אליו בשאלות שונות, ולענות לו כמו בהגדה, בתשובות שונות המתאימות לקווי האישיות שלו.
לאורך ההיסטוריה של העם היהודי הוצאו הגדות אינספור, הן פריט אספני מבוקש ונשמרות בארכיונים ובמוזיאונים. ארבעת הבנים מצווים לספר את סיפור יציאת מצריים, ואני מצווה לחלוק אתכם כמה מההגדות הנפלאות הללו. בתמונות שאספתי רק הדף של סיפור ארבעת הבנים לצורך ההשוואה.
אם יש בידכם הגדה מיוחדת, אשמח שתנקו ממנה את האבק לקראת החג, צלמו את ארבעת הבנים ותשלחו אליי.
מ. אריה (מאייר) הגדה של פסח, תל אביב, (1959).
מ. אריה (מאייר) הגדה של פסח, תל אביב, (1959).
מ. אריה (מאייר) הגדה של פסח, תל אביב, (1959).
עיבוד מודרני מתוך הגדת שיק מאת ארתור שיק לדמויות ארבעת הבנים, לודז', 1934
מתוך הגדה של פסח, ציור ארווין קארל, הונגריה, 1937, באדיבות אוסף משפחת גרוס, תל-אביב
מתוך הגדה של פסח, מרוקו, 1940, באדיבות אוסף משפחת גרוס, תל-אביב 1498
מתוך הגדה של פסח, הונגריה, 1938, באדיבות אוסף משפחת גרוס, תל-אביב
מתוך הגדה של פסח, גרמניה, 1795, באדיבות אוסף משפחת גרוס, תל-אביב
מתוך הגדה של פסח, גרמניה, 1746, באדיבות אוסף משפחת גרוס
הגדת ירושלים
הגדת ניו-יורק, 1857
הגדת פולין
הגדת קולומביה, 1960
הגדת קולומביה, 1960
החיילים הדפיסו את ההגדות בתנאי שדה, והרשו לעצמם להעלות איורים הומוריסטיים, וכך מתגלה הרשע במעין תרבוש תורכי, כשהוא מחזיק ספר שאותו ניתן לפרש כספר גזירות נגד היהודים (צילום בית המכירות קדם)
פולין 1934
הגדת איטליה, 1945
הגדה של פסח, פראג, 1894, באדיבות אוסף משפחת גרוס, תל-אביב
הגדה של פסח, בודפסט [1930 לערך]
הגדה של פסח מאויירת בידי יעקב וכסלר (תשט"ו)